Od pondelka sa začínajú v základných školách zápisy prvákov

16.01.2012 Celý región

Bratislava 15. januára (TASR) - V základných školách sa začínajú od pondelka (16.1.) zápisy prvákov. Povinnosť prihlásiť sa vo svojej spádovej škole sa podľa ministerstva školstva týka asi 54.000 detí, ktoré do 1. septembra 2012 dovŕšia šesť rokov. Vlani prišlo na Slovensku k zápisu 57.213 detí.

Presné miesto a čas zápisu určuje zriaďovateľ školy, väčšina základných škôl o nich už informuje na svojej internetovej stránke. Všetky ZŠ to však podľa zákona musia stihnúť v termíne od 15. januára do 15. februára 2012.

\"Rodič môže pre budúceho školáka vybrať ktorúkoľvek jednu základnú školu,\" uviedla hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková. Podľa zákona plní žiak povinnú školskú dochádzku v základnej škole školského obvodu, v ktorom má trvalý pobyt. \"Ak sa rodič rozhodne pre inú základnú školu, jej riaditeľ oznámi túto skutočnosť riaditeľovi spádovej školy, a to najneskôr do 31. marca 2012,\" spresnila hovorkyňa. V prípade, že dieťa bude navštevovať základnú školu v zahraničí, rodič ho musí zapísať aj na spádovú školu na Slovensku, spravidla v mieste trvalého bydliska. V tejto škole bude žiak vykonávať komisionálne skúšky z predmetov, ktoré určí jej riaditeľ.

Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu dovŕši šesť rokov. Školskú dochádzku začne plniť, ak dosiahlo školskú spôsobilosť. \"V opačnom prípade môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu,\" doplnila hovorkyňa rezortu školstva. Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporučenie detského lekára a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy. Podmienkou je však aj v tomto prípade informovaný súhlas rodiča. Ten má tiež právo rozhodnúť o tom, či jeho dieťa bude v prípade odkladu navštevovať materskú školu alebo nultý ročník. V minulom roku začiatok školy odložili 4870 deťom.

Na zápis si má rodič priniesť svoj občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Poskytuje tiež osobné údaje dieťaťa a jeho zákonných zástupcov.

TASR informácie poskytlo ministerstvo školstva.
 

Vyberte región